Innoveren met de eBurgerpas


Het eBurgerpas platform is gemaakt om gemeentelijke regelingen te innoveren.
Op deze pagina is weergegeven hoe de eBurgerpas succesvol ingezet is bij de Kledingbeurs van de gemeenten Weert en Nederweert.

Het eBurgerpas platform kan ook eenvoudig worden ingezet voor uw regelingen.

Home | Kledingbeurs met de eBurgerpas

Meer dan 90% van alle Nederlanders bankiert online en/of gebruikt hiervoor de Apps van de banken.
Waarom doen we dat dan niet voor gemeentelijke regelingen en voorzieningen?
De gemeenten Weert en Nederweert hebben de eerste stappen gezet!

Met de eBurgerpas brengt u eenvoudig uw regelingen en voorzieningen online.
Er kan gebruik gemaakt worden van een fysieke gemeentepas voor mensen die niet online kunnen of willen.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een proof of concept bij uw organisatie!


 De gemeenten Weert en Nederweert organiseren ieder half jaar een Kledingbeurs voor kinderen van gezinnen met een laag inkomen. In 2017 is dit initiatief gestart in Weert in samenwerking met lokale ondernemers en maatschappelijke partners. Vanaf 2018 is de gemeente Nederweert ook aangesloten. Sinds de start hebben de gemeenten steeds meer kinderen in armoede in beeld die ze nu kunnen helpen.

De Kledingbeurs zorgt voor nieuwe kleding en schoenen voor kinderen. Daarnaast blijkt het een goede activiteit om steeds meer gezinnen in beeld te krijgen. Voor de eerste editie werden 520 kinderen uit Weert uitgenodigd die bekend waren bij de gemeente. Nu zijn dat 860 kinderen uit Weert. Vanuit Nederweert kwamen 140 kinderen. Per kind wordt er door de gemeenten 150 Euro beschikbaar gesteld voor aankopen op de Kledingbeurs.

KGP 2280 KGP 2183 KGP 2199 KGP 2248

 

Gedragen door de lokale overheden
Gedeputeerde Robert Housmans van de Provincie Limburg en de wethouders Martijn van den Heuvel (Weert) en Henk Cuijpers (Nederweert) brachten ook een bezoek aan de Kledingbeurs.


“Kinderen hebben soms gewoon behoefte aan een warme jas. Het is belangrijk dat ze die krijgen. Door dit initiatief krijgen kinderen in armoede nieuwe kleren in plaats van tweedehandse. Dit draagt bij aan hun eigenwaarde en voorkomt pestgedrag van anderen. Ik waardeer dit initiatief van de gemeente en ondernemers dan ook enorm. Het laat zien dat iedereen meetelt, op eigen kracht of met hulp van de gemeenschap. Wij laten kinderen niet in de kou staan!”

Gedeputeerde Robert Housmans
Sociale Agenda, Zorg en Veiligheid


Arbeidsintensief proces toe aan vernieuwing

Alle betrokken zijn overtuigd van het succes en de toegevoegde waarde van de Kledingbeurs. Het administratieve proces voor, tijdens en na de Kledingbeurs is alleen zeer arbeidsintensief voor zowel de gemeenten als de winkeliers. Hieronder een korte samenvatting daarvan.

 • Voor de Kledingbeurs drukken de gemeenten lijsten af met daarop de ongeveer 1.000 namen van de gezinnen en de kinderen. Voor alle gezinnen worden zakjes gevuld met de hoeveelheid muntjes waarop zij recht hebben.
 • Tijdens de Kledingbeurs melden alle gezinnen zich met hun legitimatie bij meerdere balies voor het ophalen van de zakjes met de munten. Een muntje heeft een waarde van € 2,50. Een gezin met drie kinderen ontvangt in dit geval 180 muntjes. Alle gezinnen die zich hebben gemeld worden door medewerkers van de gemeenten afgestreept van de lijsten.
 • Tijdens het winkelen geven de gezinnen de muntjes uit bij de winkeliers. Aan het einde van de dag moeten de muntjes van iedere winkelier worden geteld. Het totaalbedrag wordt zowel ondertekend door de winkelier als de gemeenten.
 • Na de Kledingbeurs maakt iedere winkelier een een factuur voor het totaalbedrag van de muntjes en stuurt deze naar de gemeente. Bij de gemeente worden alle facturen in behandeling genomen en betaald.

Innovatie op de Kledingbeurs met de eBurgerpas

Bij de Kledingbeurs op 20 oktober 2019 hebben de gemeenten Weert en Nederweert voor het eerst en met succes de eBurgerpas ingezet. Daarmee is het hele proces ineens veel gemakkelijker, efficiënter en prettiger geworden. De gemiddelde waardering van alle gezinnen en deelnemende winkeliers kwam uit op een 8,6 en meerdere gezinnen en winkeliers gaven de eBurgerpas een 10!

Hieronder is in het kort weergegeven hoe eenvoudig het werkt:

 • Alle gezinnen krijgen de eBurgerpas App op hun SmartPhone met daarop automatisch het juiste saldo. Gezinnen die geen SmartPhone hebben kunnen een pasje krijgen met daarop hun persoonlijke saldo.
 • De gezinnen gaan shoppen en betalen hun aankopen bij de winkeliers die daarvoor een eigen App hebben. 
 • Op de App van de winkelier wordt een QR-code gegenereerd voor het bedrag van de aankoop. Deze QR-code wordt gescand door het gezin, waarna het gezin de aankoop bevestigd. 
 • Alle transacties worden direct en automatisch geregistreerd op de Blockchain. Dit is de basis van de controle: de rechtmatigheid ligt vast in het systeem. Daarbij worden uiteraard geen persoonlijke gegevens vastgelegd!
 • Het bedrag wordt in mindering gebracht van het saldo van het gezin. Bij de winkelier wordt het bedrag direct toegevoegd aan het saldo van alle aankopen van alle gezinnen voor de hele dag.
 • Zowel de gezinnen als de winkeliers hebben op ieder moment inzicht in de aankopen en hun saldo. 
 • Aan het einde van de dag hebben de gemeenten direct een overzicht van de totale bestedingen van alle gezinnen en de te betalen bedragen aan de deelnemende winkeliers. De administratieve en financiële afhandeling kan daardoor volledig automatisch worden afgehandeld.

"Geweldig geslaagde kledingdag voor kinderen in de Gemeente Weert. Deze keer ondersteund met een pilot waarbij we Blockchaintechnologie inzetten met een kledingdagApp voor betalen. Succesvol uitgevoerd met eSpecialisten en Sphereon. #armoedebeleid #eburgerpas”

Marco van Dijk
Programmamanager Digitale Transitie Gemeente Weert
Bron: LinkedIn 


Screenshots van de eBurgerpas Apps

Hieronder zijn ter illustratie de screenshots opgenomen van een transactie en de bijgewerkte saldi van een gezin en een aanbieder. Zoals aangegeven kunnen de Apps in de gewenste huisstijl van de gemeente worden vormgegeven.

Screenshots eBurgerpas Weert

 

eBurgerpas voor alle regelingen en online winkelen

De eBurgerpas is voor iedere gemeente (in de huisstijl van de gemeente) beschikbaar en eenvoudig in te zetten voor alle regelingen en voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan sport, cultuur, ontspanning en zelfs de milieupas. De eBurgerpas kan daarmee dus ingezet worden als Stadspas.

De eBurgerpas is ook geschikt voor online winkelen. Burgers met een App of pas kunnen via webshops aankopen doen bij gemeenten en deelnemende winkeliers. Producten en diensten kunnen – bij voldoende saldo - direct besteld en afgerekend worden. Ook hierbij worden de saldi van de burgers en de aanbieders direct bijgewerkt. De administratieve en financiële afhandeling tussen de aanbieders en de gemeenten kan wederom volledig automatisch plaatsvinden.

Aan de slag met de eBurgerpas bij uw gemeente?

U kunt nu ook zelf de toegevoegde waarde van het eBurgerpas platform ervaren. We bieden we u een Proof of Concept aan tegen kostprijs bij bevestiging van de opdracht in 2019. We richten daarvoor samen met u het eBurgerpas platform in voor een van uw regelingen. Dit levert u de nodige kennis en ervaring op en u zit bovendien nergens aan vast! Onderaan deze pagina kunt u uw contactgegevens doorgeven.  

Afspraak maken of direct aan de slag?


Als u meer informatie wilt of direct aan de slag wilt met de eBurgerpas in uw organisatie dan kunt u onderstaand formulier invullen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!